Surówka z pora i białej kapusty

Surówka z pora i białej kapusty

Przychodzi taki dzień, kiedy robisz zupełnie zwyczajną surówkę – z tego, co masz akurat w lodówce. Podajesz ją znajomym, a potem przez tydzień odbierasz SMS-y z prośbami o przepis na tę „genialną surówkę”. I nie wiesz, co się właściwie stało, bo ta surówka była co prawda smaczna, ale wcale nie nadzwyczajna. I może właśnie w tym sęk! Przedstawiam Wam surówkę z pora i białej kapusty – zupełnie zwyczajną, a przez to genialną w swej prostocie!

Składniki

pół główki białej kapusty
2 pory
1 cebula
1 jabłko
jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

Białą kapustę, pory i cebulę siekamy. Jabłko ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę (najlepiej ze skórką).

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i jogurt – do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy na przykład z proziakami.

Podobne wpisy