Ciasteczka parmezanowe

Ciasteczka parmezanowe

Zawsze mam problem z proszeniem moich dzieci o użyczenie swoich rąk do zdjęcia – bo są wiecznie czymś wypaćkane. Ale skoncentrujcie się na tych ciasteczkach parmezanowych. Jak zaraz zobaczycie, do przygotowania słonych ciastek wystarczy kilka składników. Możecie wyciąć ładne trójkąty albo inne kształty. My postawiliśmy na swobodę i każde ciastko jest inne. Polecam Wam te ciasteczka parmezanowe na imprezy wszelkiego typu. U nas sprawdziły się na chrzcinach jako słona przekąska. Do sosów – genialne!

Składniki

200 g startego parmezanu
200 g zimnego masła
200 g mąki
1 łyżka ziół prowansalskich (lub dowolnych innych)
1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką – w misce albo na stolnicy. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy starty parmezan, zioła i ewentualnie sól. Zagniatamy jednolite ciasto.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i nożem, ozdobnym radełkiem albo foremkami wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka parmezanowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Uwaga! Jeśli ciasto mocno się klei i trudno je wałkować, można je schłodzić w lodówce albo wałkować przez folię.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 13-15 minut – do zezłocenia.

Źródło: Mirabelkowy

Podobne wpisy