Syrop z buraka
|

Syrop z buraka

Pogoda nas w maju nie rozpieszcza. Co chwilę deszcze i niskie temperatury. Nietrudno o przeziębienie. Postanowiłam wreszcie spróbować domowych kuracji. Wypróbowałam syrop z buraka na sobie i na dzieciach i muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona efektami. Synkowi po 3 dniach picia syropu kaszel nocny minął zupełnie, infekcja się nie rozwinęła. Mam nadzieję, że to nie czysty przypadek i że ten syrop jeszcze nam w przyszłości pomoże uniknąć farmaceutyków. Tym bardziej że dzieciom bardzo smakuje.

Zastosowanie

przeziębienie, ból gardła, kaszel, chrypka

Składniki

1 mały burak (może być też młody)
3-4 łyżki cukru

Buraka kroimy w malutką kostkę albo ścieramy na tarce. Przekładamy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy (nie musi być szczelnie) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc.

Na drugi dzień przecedzamy syrop przez sitko. Pozostałe buraki można zużyć do ciasta.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Dawkowanie

małe dzieci – 2 razy dziennie po 1 łyżeczce
starsze dzieci – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce
dorośli – 3-5 razy dziennie po 1 łyżeczce

Syrop ma działanie wykrztuśne, więc nie wolno podawać go na noc. Pijemy go najpóźniej 2 godziny przed snem.

Źródło: Arabeska

Podobne wpisy