Syrop z buraka
Pogoda nas w maju nie rozpieszcza. Co chwilę deszcze i niskie temperatury. Nietrudno o przeziębienie. Postanowiłam wreszcie spróbować domowych kuracji. Wypróbowałam syrop z buraka na sobie i na dzieciach i muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona efektami. Synkowi po 3 dniach picia syropu kaszel nocny minął zupełnie, infekcja się nie rozwinęła. Mam nadzieję, że to nie czysty przypadek i że ten syrop jeszcze nam w przyszłości pomoże uniknąć farmaceutyków. Tym bardziej że dzieciom bardzo smakuje.
Zastosowanie
przeziębienie, ból gardła, kaszel, chrypka
Składniki
1 mały burak (może być też młody)
3-4 łyżki cukru
Buraka kroimy w malutką kostkę albo ścieramy na tarce. Przekładamy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy (nie musi być szczelnie) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc.
Na drugi dzień przecedzamy syrop przez sitko. Pozostałe buraki można zużyć do ciasta.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Dawkowanie
małe dzieci – 2 razy dziennie po 1 łyżeczce
starsze dzieci – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce
dorośli – 3-5 razy dziennie po 1 łyżeczce
Syrop ma działanie wykrztuśne, więc nie wolno podawać go na noc. Pijemy go najpóźniej 2 godziny przed snem.
Źródło: Arabeska