Zupa z botwinką
Botwinka najczęściej kojarzy się z chłodnikiem. A co, jeśli ktoś chłodników nie lubi albo wiosna swoimi temperaturami nie sprzyja zupom na zimno? Można zrobić botwinkowy barszczyk. Niewiele mu potrzeba – trochę warzyw, odrobina mięsa, dużo botwinki, ciut soli i gotowe. Te młode buraczki mają w sobie tyle smaku, że zupa z botwinką naprawdę wychodzi pyszna, i to bez zbędnego kombinowania.
Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 pierś z kurczaka
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
ok. 1,5 l wody
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Białą część pora myjemy, kroimy wzdłuż, a potem na plasterki i jeszcze raz opłukujemy je na sicie. Liści nie używamy.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu pod przykryciem, z lekko uchyloną pokrywką. Doprawiamy solą (1-1,5 łyżeczki) i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw – ja trzymałam zupę na gazie około godziny od włączenia gazu.
Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Liście i łodyżki botwinki myjemy, buraczki obieramy i myjemy – wszystko kroimy drobno i dorzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze około 15 minut.
Źródło: Kotlet.tv