Rolada z dżemem malinowym i mascarpone
Poleca: Krolcia
Źródło: World Baking Day, poziom 44
Fot. Krolcia |
Pulchny, pyszny biszkopt i owocowe nadzienie – to przepis na genialną roladę. Uwaga! Jest tak smaczna, że trzeba się mocno hamować, żeby nie zjeść całej od razu 🙂 A im jest starsza, tym lepsza! Jak dżem wsiąknie nieco w ciasto, to wszystko robi się fantastycznie wilgotne i malinowe. Przepis ląduje w moim schowku i na pewno będę do niego wracać!
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
100 g drobnego cukru
100 g mąki
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia
Nadzienie:
4 czubate łyżeczki dżemu (u mnie malinowy)
100 g mascarpone
100 g cukru pudru
Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej masy. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Nie za długo, żeby ciasto się za bardzo nie zbiło.
Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ok. 33 x 23 cm) i piec ok. 10 minut w 220 stopniach. Biszkopt powinien się zezłocić i odchodzić od blachy po bokach.
Na blacie rozłożyć pergamin (większy niż wymiary ciasta) i obsypać go cukrem pudrem. Ciasto wyjąć na ten pergamin, układając je spodem do góry. Zdjąć z ciasta papier do pieczenia. Zostawić na kilka minut.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Rozprowadzić masę serową i dżem na ciepłym (nie gorącym!) cieście i zwijać ciasno, zaczynając od krótszego boku. Zostawić do ostygnięcia.
Fot. Krolcia |
Fot. Krolcia |