Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Najwięcej czasu w przygotowaniu tego ciasta zajmuje… obieranie jabłek. Reszta to dwie minuty pracy. To niewiarygodne, ale taki sposób przygotowania szarlotki naprawdę się sprawdza! Może się Wam wydać dziwne, że wsypujecie do formy zupełnie suche składniki, ale nie martwcie się – masło i tak wszystko złączy i z piekarnika wyjdzie pyszna szarlotka sypana. Oczywiście to nie jest klasyczne kruche ciasto, konsystencja jest nieco piaskowa, ale dodajcie dużo jabłek i cynamonu, a będzie idealnie.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 23 cm)

1 szkl. mąki
1 szkl. cukru (jeśli jabłka są słodkie, można dać mniej)
1 szkl. kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1,5 kg jabłek
170 g masła
cynamon (opcjonalnie)

Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy, po czym dzielimy na 3 części.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy jedną część suchych składników. Na nie dajemy połowę jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem. Na jabłka wykładamy drugą część składników suchych, potem drugą połowę jabłek z cynamonem i ostatnią, trzecią część suchych składników.

Masło (zimne, a najlepiej wcześniej schłodzone w zamrażarce) ścieramy na tartce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki i równomiernie rozkładamy na górze ciasta.

Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy