• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta drożdżowe

Drożdżowy wieniec z dżemem

24 lipca 2013 • 2  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Kolejny rewelacyjny wypiek z MW. U mnie w roli głównej wystąpił ulubiony dżem w rodzinie -truskawkowy, ale podejrzewam, że ile smaków dżemów, tyle wersji tego ciasta można popełnić. Ciasto schodziło jeszcze ciepłe! Za każdym razem!! I to jest wielki MINUS tego wypieku – ZA SZYBKO SCHODZI! Mięciutkie, kwaskowe, wilgotne, sposób zrobienia pozwala na szybkie i bezproblemowe oderwanie kawałka, idealnie na łączeniu. Nic tylko robić i jeść! Gorąco polecam…

Składniki:
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. jogurtu naturalnego
1 duże jajo
2 łyżki cukru
30 gramów roztopionego i ostudzonego masła
5 gramów suchych drożdży lub 10 gramów świeżych
sok wyciśnięty z jednej cytryny
szczypta soli

Nadzienie:
około 3/4 szkl. dżemu

Kruszonka:
Z mojego sprawdzonego przepisu. Wystarczy z połowy porcji.

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej, tyczy się to przede wszystkim jogurtu i jajka, które jednak zazwyczaj stoją w lodówce. I u mnie stały. Jakoś odruchowo masło wyjęłam (choć w tym przypadku to niekonieczne), ale o reszcie zapominam. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to robimy rozczyn.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli mamy świeże drożdże, to do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i całą resztę. Przekładamy do oprószonego mąką naczynia, nakrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy, a następnie wałkujemy na prostokąt o grubości około 4 mm. Nakładamy i równomiernie rozsmarowujemy dżem. Zwijamy jak roladę.
Okrągłą formę z kominem wykładamy papierem do pieczenia. Ja takowej nie posiadam, użyłam więc silikonowej okrągłej formy (23 cm średnicy). Ponieważ to silikon, to papieru nie dawałam, natomiast delikatnie posmarowałam ją masłem i oprószyłam mąką. Za komin posłużyły mi formy do muffinek ułożone jedna na drugiej. Taki stos foremek owinęłam papierem do pieczenia i położyłam na środku.

Roladę kroimy na grube plastry (u mnie około 2-3 cm) i układamy je cięciem do góry w formie, jeden obok drugiego tak, żeby się stykały. Posypujemy kruszonką, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180-190 stopni.

Dałam trochę czasu na przestygniecie, zanim wyjęłam “komin”.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Mrożona kawa z amaretto Poprzedni
Sznycel z jogurtem i kokosem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb gryczany bezglutenowy  

30 października 2014

Prawie rolady, czyli gulasz wołowy z ogórkiem i pieczarkami  

18 kwietnia 2013

Ciasteczka budyniowo-owsiane  

20 lutego 2013

2 komentarze

  1. Justyna Bąk

    on 24 lipca 2013 at 13:38
    Odpowiedz

    świetnie wygląda:) bardzo lubię drożdżowe ciacha:)

  2. Malwinka

    on 24 lipca 2013 at 10:20
    Odpowiedz

    Fantastycznie wygląda to ciacho 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda