|

Makaron z ricottą i tuńczykiem

Poleca: Iwona
Źródło: Męska Kuchnia

Fot. Iwona

Kolejna propozycja makaronowa. I jak na makaron przystało – szybkie i smaczne danie. Szczególnie polecam z białym winem.

Składniki:
300 g makaronu (w zasadzie – dowolnego)
200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
250 g ricotty
200 ml śmietany 18%
50 g startego parmezanu, zwykły ser żółty też jest ok
50 g posiekanych suszonych pomidorów
masło do wysmarowania formy
sól, pieprz

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Pozostałe składniki mieszamy w misce, doprawiamy, dodajemy połowę sera. Wszystko mieszamy z makaronem. Wsypujemy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i pieczemy w temp. 180 przez 20-25 minut.

Fot. Iwona

 

Podobne wpisy