Paluchy z niespodzianką
Poleca: Ewa
Źródło: Miłość w brzuchu mam!
Fot. Ewa |
Genialny pomysł! Nie tylko dobrze wyglądają, ale też świetnie smakują. Nadają się na przekąskę, np. z sosem czosnkowym czy do sałatki, albo jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy.
Składniki:
10 krótkich kabanosów (ja miałam drobiowe i przecinałam je na pół, ale można też oczywiście zostawić długie)
180 g mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
0,5 szkl. wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
jajko, sezam
Ze wszystkich składników oprócz jajka, sezamu i kabanosów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na tyle części, ile mamy kabanosów. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, kładziemy na nim kabanosa i zawijamy, zalepiając wszystkie brzegi. Smarujemy paluszka jajkiem i obtaczamy w sezamie.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 20 minut.
U mnie ciasto wokół kabanosa jest dość grube, bo zrobiłam podwójną porcję ciasta. Ale jest to niepotrzebne – cieńsze ciasto będzie lepsze 🙂