Przygotowuję to ciasto, kiedy zostaje mi sporo białek, na przykład po zrobieniu budyniu albo po smażeniu pączków. Jeśli zdecydujecie się to ciasto przełożyć lemon curdem, pamiętajcie, że z niego też odzyskacie dwa białka. Ciasto na białkach jest lekkie i puszyste, ale samo w sobie nie ma wiele smaku. Przed pieczeniem możecie dodać do niego sok z połowy cytryny albo bakalie czy posiekaną czekoladę – byle nie za dużo, żeby zbytnio nie obciążyć ciasta. Taki placek z białek będzie idealny jako chwila lekkiego oddechu po karnawałowych smażonych pączkach.
Składniki
(na formę 23 x 23 cm)
5-6 białek
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Ustawiamy obroty miksera na średnie i dodajemy powoli mleko i olej – cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy do osobnej miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy je stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem i przełożyć lemon curdem, dżemem albo na przykład kremem truflowym.
Źródło: Nastoletnie Wypiekanie
2 komentarze
Justyna Żak
on 23 stycznia 2014 at 15:34świetny pomysł:)
RedHead
on 23 stycznia 2014 at 14:42Wygląda obłędnie! Poproszę kawałek 🙂