Placek z białek czyli ciasto na białkach

Placek z białek, czyli ciasto na białkach

Przygotowuję to ciasto, kiedy zostaje mi sporo białek, na przykład po zrobieniu budyniu albo po smażeniu pączków. Jeśli zdecydujecie się to ciasto przełożyć lemon curdem, pamiętajcie, że z niego też odzyskacie dwa białka. Ciasto na białkach jest lekkie i puszyste, ale samo w sobie nie ma wiele smaku. Przed pieczeniem możecie dodać do niego sok z połowy cytryny albo bakalie czy posiekaną czekoladę – byle nie za dużo, żeby zbytnio nie obciążyć ciasta. Taki placek z białek będzie idealny jako chwila lekkiego oddechu po karnawałowych smażonych pączkach.

Składniki

(na formę 23 x 23 cm)

5-6 białek
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Ustawiamy obroty miksera na średnie i dodajemy powoli mleko i olej – cały czas miksując.

Mąkę przesiewamy do osobnej miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy je stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką.

Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut – do suchego patyczka.

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem i przełożyć lemon curdem, dżemem albo na przykład kremem truflowym.

Źródło: Nastoletnie Wypiekanie

Podobne wpisy