• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym
chleby// na zakwasie

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym wg Hamelmana

25 lutego 2015 • 2  

Bałam się tej książki. Nie wiedziałam, czy sobie z nią poradzę. Na razie testuję kolejne chleby żytnie na zakwasie i WSZYSTKIE pięknie się udają. Jestem zachwycona. W swojej książce Hamelman podaje zawsze proporcje “przemysłowe” i domowe. I o ile te przemysłowe są sensowne – 1 kg, 6 kg, to w domowych mamy takie liczby: 363 g mąki, 681 g wody itp. Niezmiennie mnie to bawi. Oczywiście zaokrąglam je i także w ten sposób podaję je w przepisie na chleb na zakwasie z siemieniem lnianym. Częstujcie się!

Składniki

(na dwie keksówki lub jeden 4-litrowy garnek rzymski)

Zaczyn

360 g mąki żytniej typ 720
300 g wody
20 g aktywnego zakwasu (o tym, jak zrobić i jak dokarmiać zakwas, przeczytacie tutaj)

Składniki zaczynu mieszamy drewnianą łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Do zaczynu używamy zakwasu aktywnego, czyli albo świeżo zrobionego (jeśli to Wasz pierwszy chleb na tym zakwasie), albo wyjętego z lodówki, dokarmionego i zostawionego na 12 godzin, żeby stał się aktywny – pojawią się bąble powietrza.

Ziarno

90 g siemienia lnianego
270 g wody

Siemię lniane zalewamy wodą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.

Ciasto

180 g mąki żytniej typ 720
360 g mąki pszennej chlebowej typ 750
110 g wody
1 łyżka soli
5 g suchych drożdży (opcjonalnie, jeśli zakwas jest młody)
całe ziarno razem z wodą, w której się namaczało
cały zaczyn

Łączymy wszystkie składniki ciasta, mieszając drewnianą łyżką lub ręką w misce. Ciasto będzie się mocno kleić, ale nie dosypujemy więcej mąki – takie ma być.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (np. przy ciepłym kaloryferze).

Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonych olejem i wysypanych otrębami keksówek lub do garnka rzymskiego (jak piec w garnku rzymskim, przeczytacie tutaj). Przykrywamy formę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Po tym czasie wkładamy formy do piekarnika.

Pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, a potem w 230 stopniach przez 30-35 minut.

Źródło: Jeffrey Hamelman, Chleb

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Domowy chleb

Wyzwanie kulinarne 2015 Domowy chleb Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

#siemię lniane
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tort czekoladowy Poprzedni
Muffinki kokosowe z białą czekoladą • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb ruski

Chleb ruski  

17 sierpnia 2017
Graham na zakwasie

Graham na zakwasie  

20 lutego 2017
Chleb na maślance na zakwasie żytnim z przepisu Piotra Kucharskiego

Chleb na maślance na zakwasie żytnim według Piotra Kucharskiego  

17 lipca 2015

2 komentarze

  1. wisla

    on 27 lutego 2015 at 18:39
    Odpowiedz

    Dziękuję za udział w liście "Na zakwasie ina drożdżach"
    Udany chleb! Gratuluję pięknych bochenków na blogu.

    • eva

      on 27 lutego 2015 at 19:30
      Odpowiedz

      Cała przyjemność po naszej stronie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda