Tort jednorożec tort konfetti
||

Tort jednorożec – tort konfetti

Co roku robię trzy torty. Pierwszy na wiosnę, drugi w lecie, a trzeci w grudniu. Pierwszy i trzeci są najczęściej z samochodami albo Lego, środkowy to lalki, róże, brokaty i jednorożce. Kiedyś mnie to stresowało, ale trójka moich dzieci zawsze tak bardzo zachwyca się swoimi tortami, że powoli wyzbywam się kompleksów. Zobaczcie – nawet osoba bez talentów plastycznych i zmysłu artystycznego może upiec całkiem zgrabny tort na urodziny dla dziecka. W tym roku moja córka kończyła 5 lat i poprosiła o tort jednorożec. I oto jest!

Składniki

Ciasto

(trzeba upiec 3 takie ciasta w tortownicy o średnicy 20 cm)

100 g miękkiego masła
1/3 szkl. cukru
2 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
30 g kolorowej posypki cukrowej (najlepiej kolorowe paski)
woda z cytryną do nasączenia ciasta

Masło miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy. Masa może się teraz rozwarstwić, ale nie trzeba się tym przejmować.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Dodajemy powoli mąkę z proszkiem do masy i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i albo przyklejamy do niego paski papieru, albo posypujemy bułką tartą. Do masy dodajemy posypkę cukrową i szybko mieszamy. Od razu przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut – do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Uwaga! Trzeba upiec trzy takie placki!

Masa do przełożenia

250 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy zimny serek mascarpone oraz sok z cytryny i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masa z pianek marshmallow

100 g pianek
250 g cukru pudru
2 łyżki wody
mąka ziemniaczana do podsypania
2 małe wykałaczki i 1 długi patyk do szaszłyków

Pianki umieszczamy w garnuszku, który kładziemy na większym garnku wypełnionym wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Do pianek dodajemy połowę cukru i wodę – mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Wtedy zdejmujemy je z ognia i dodajemy drugą połowę cukru. Mieszamy, aż masa lekko przestygnie. Na początku będzie się kleić, ale im będzie chłodniejsza, tym łatwiej będzie ją formować. Ostatecznie ma osiągnąć konsystencję plasteliny.

Najlepiej jest lepić z masy na macie silikonowej. Żeby masa się nie kleiła, można podsypać ją mąką ziemniaczaną.

Z masy odrywamy dwa kawałki, z których formujemy uszy. Wbijamy w nie male wykałaczki i odkładamy na bok. Teraz formujemy długi wałek z reszty masy, tak żeby z jednej strony był gruby i stopniowo się zwężał. Wałkiem okręcamy patyczek do szaszłyków – formując w ten sposób róg jednorożca. Odkładamy go na bok.

Kolorowe bezy

2 białka
3/4 szkl. cukru
barwniki spożywcze w żelu

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dzielimy je na kilka części i do każdej dodajemy barwnik spożywczy. Przekładamy ubitą pianę do woreczków cukierniczych z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bezy w różnych rozmiarach. Jeśli chcemy uzyskać bezy dwukolorowe, nakładamy każdy kolor do osobnego worka, a potem oba woreczki wkładamy do trzeciego – z ozdobną końcówką. I przez ten trzeci wyciskamy dwukolorową masę.

Bezy pieczemy w 140 stopniach przez 45-60 minut. Zostawiamy do ostudzenia.

Czekoladowe oczy

25 g gorzkiej czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka cukierniczego z odciętą końcówką. Wyciskamy na papier do pieczenia kształt ozdobnych rzęs jednorożca. Można wcześniej narysować je sobie na papierze. Wstawiamy wyciśniętą czekoladę do lodówki, żeby zastygła.

Składanie tortu

Trzy blaty ciasta nasączamy wodą z cytryną, przekładamy masą z kremówki i mascarpone. Resztą masy pokrywamy wierzch i boki tortu.

Od przodu doklejamy czekoladowe oczy. W odpowiednie miejsca wbijamy uszy i róg. Na górze tortu i na jednym boku przyklejamy do masy bezy, tak żeby układały się na kształt grzywy jednorożca.

Tort jednorożec przechowujemy w lodówce

Uwaga! Grzywę jednorożca można zrobić też z masy z kremówki i mascarpone. Trzeba jej przygotować co najmniej o połowę więcej i część zabarwić żelowymi barwnikami, a potem wycisnąć przez woreczki cukiernicze z ozdobną końcówką.

Źródło przepisu na ciasto: Moje Wypieki

Tort jednorożec tort konfetti

Podobne wpisy