Nocny chleb z makiem na zakwasie
||

Nocny chleb z makiem na zakwasie

Wyobrażacie to sobie? Wieczorem szybko wyrabiacie ciasto, wkładacie je do lodówki. Rano je wyciągacie i po krótkim czasie wrzucanie do piekarnika. Na śniadanie możecie zjeść świeży, chrupiący, gorący bochenek chleba! Taki jest właśnie schemat wypiekania nocnego pieczywa. Można je przygotowywać i na drożdżach, i na zakwasie. Dziś mam dla Was recepturę na nocny chleb z makiem – na zakwasie!

Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
50 g maku
400 ml wody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy, aż powstanie zwarte ciasto – może się odrobinę kleić. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach ok. 10 x 25 cm wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub makiem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy całą foremkę do woreczka foliowego albo owijamy w ściereczkę. Wstawiamy do lodówki na noc (ok. 8-10 godzin).

Następnego dnia rano wyjmujemy formę z lodówki i czekamy, aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową (zajmie to ok. pół godziny).

Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, a potem w 200 stopniach jeszcze przez 20 minut.

Uwaga! Można też zrezygnować z nocnego wyrastania i zostawić ciasto w keksówce w cieple do podwojenia objętości, czyli na około 4-5 godzin, a potem włożyć do piekarnika.

Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy