Kurczak w sezamie
Taki kurczak w sezamie to niby zwykły kotlet, a jednak ma zupełnie niecodzienny smak. Znakomicie do kurczaka pasuje sos chili – słodki albo pikantny, jak wolicie. Do tego porcja ryżu i mamy szybkie danie – zwykłe, a jednak z nutką Wschodu.
Składniki
pierś z kurczaka
sól
olej do smażenia
Panierka
jajko
mleko
mąka
ziarna sezamu
ulubione przyprawy (np. czerwona papryka słodka i ostra)
Podwójną pierś z kurczaka kroimy na pół i każdą połówkę przekrawamy w poprzek pod lekkim kątem, zaczynając od grubej, zaokrąglonej części. Chodzi o to, żeby otrzymać kilka mniej więcej równych, małych cząstek/kotlecików. Pokrojone mięso solimy.
Przygotowujemy panierkę. Na jedno jajko dajemy około 2 łyżek mleka. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a do niej przyprawy i sezam i dokładnie mieszamy. Sezamu powinno być sporo – na 1 porcję mąki dajemy 3 porcje sezamu.
Moczymy kąski mięsa w jajku z mlekiem, a następnie w mące z sezamem i smażymy na patelni z obu stron na złoto na rozgrzanym tłuszczu.