Ucierane z bananami
Powiedzmy sobie szczerze – nie jest to najpiękniejsze ciasto świata. W ucieranym cieście dobrze wygląda rabarbar albo truskawki czy inne czerwone owoce. Ucierane z bananami jest ładne wyłącznie przed pieczeniem. Potem banany szybko czernieją i trzeba je kryć pod warstwą cukru pudru. Mimo wszystko – efektu smakowego to nie psuje. Jeśli lubicie banany, będziecie tym ciastem zachwyceni.
Składniki
(na formę 25 x 30 cm)
125 g miękkiego masła
120 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
180 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12% albo 18%
2-3 banany
Do posypania
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
Masło ucieramy z cukrami na puszystą, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Przesiane mąki mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąki do ciasta na przemian z jogurtem, wolno miksując.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przekrojone wzdłuż na pół banany. Posypujemy ciasto mieszanką brązowego cukru z cynamonem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Moje Wypieki