Udka zapiekane z ziemniakami
|

Udka zapiekane z ziemniakami (bez roboty!)

Nie jest to może „danie w 15 minut”, bo dość długo siedzi w piekarniku, ale na pewno nie wymaga wielkiego nakładu pracy. No i za jednym zamachem przygotowujemy i mięso, i ziemniaki. W międzyczasie można się pobawić z surówką albo wyjąć ogórki ze słoika – też będą dobrym dodatkiem do tych udek. Mój Syn – widząc te właśnie udka zapiekane z ziemniakami na talerzu – powiedział, że to „takie lewy” [lwy]. Nie pytajcie dlaczego, nie ma co dociekać, co siedzi w głowie dwulatka. W każdym razie „lewy” polecają się na obiad!

Składniki

udka z kurczaka
ziemniaki
czosnek
sól, pieprz, rozmaryn, zioła do kurczaka
majonez

Natłuszczamy (olejem lub oliwą) naczynie żaroodporne.

Układamy w nim doprawione według uznania udka z kurczaka. Między udka układamy pokrojone w ósemki obrane surowe ziemniaki – można je delikatnie posolić (delikatnie!) i doprawić rozmarynem. Rozrzucamy między to wszystko kilka całych ząbków czosnku.

Udka smarujemy cienką warstwą majonezu i wierzch jeszcze przyprawiamy.

Zapiekamy w 180 stopniach, aż ziemniaki będą zrumienione, a kurczak miękki. Zazwyczaj trwa to ok. 50-60 minut.

Podobne wpisy