Lemon curd

Lemon curd

Długo zbierałam się do zrobienia tego dodatku do wypieków. Za długo! Kremem lemon curd można przekładać biszkopty albo dodać go do ciasteczek. Albo wyjadać prosto ze słoiczka! Ja zazwywczaj dodaję skórkę tylko z jednej cytryny, bo nie lubię, kiedy lemon curd jest bardzo gorzki, a to skórka właśnie dodaje goryczki. Wypróbujcie poniższe przepisy i wybierzcie swój ulubiony.

Przepis nr 1

Składniki

sok i skórka z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
200 g drobnego cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy

Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

Wszystkie składniki oprócz oliwy wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze 2 minuty gotujemy. Grudki nie powinny się zrobić, jeśli mieszamy trzepaczką, ale jeśli powstaną, to można całość zblendować albo przetrzeć przez sito.

W słoiczku można przechowywać krem ok. 1-2 tygodni.

Przepis nr 2

Składniki

sok i skórka z 2 cytryn
2 żółtka
2 jajka
160 g drobnego cukru
80 g masła

Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

Wszystkie składniki wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Jeśli będą grudki, można całość na koniec zblendować albo przetrzeć przez sito.

W słoiczku można przechowywać krem ok. 1-2 tygodni.

Przepis nr 3

Składniki

1 cytryna
75 g cukru pudru
2 jajka
50 g masła

Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Sok dokładnie roztrzepujemy z całymi jajkami, dodajemy skórkę wymieszaną z cukrem i masło. Całość stawiamy w misce na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy masę trzepaczką, cały czas podgrzewając, do momentu, kiedy zgęstnieje i przypominać będzie konsystencją budyń.

Masę przekładamy do słoiczka i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce ok. 1-2 tygodni.

Podobne wpisy