• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Lemon curd
do wypieków

Lemon curd

10 grudnia 2013 • 2  

Długo zbierałam się do zrobienia tego dodatku do wypieków. Za długo! Kremem lemon curd można przekładać biszkopty albo dodać go do ciasteczek. Albo wyjadać prosto ze słoiczka! Ja zazwywczaj dodaję skórkę tylko z jednej cytryny, bo nie lubię, kiedy lemon curd jest bardzo gorzki, a to skórka właśnie dodaje goryczki. Wypróbujcie poniższe przepisy i wybierzcie swój ulubiony.

Przepis nr 1

Składniki

sok i skórka z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
200 g drobnego cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy

Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

Wszystkie składniki oprócz oliwy wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze 2 minuty gotujemy. Grudki nie powinny się zrobić, jeśli mieszamy trzepaczką, ale jeśli powstaną, to można całość zblendować albo przetrzeć przez sito.

W słoiczku można przechowywać krem ok. 1-2 tygodni.

Przepis nr 2

Składniki

sok i skórka z 2 cytryn
2 żółtka
2 jajka
160 g drobnego cukru
80 g masła

Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

Wszystkie składniki wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Jeśli będą grudki, można całość na koniec zblendować albo przetrzeć przez sito.

W słoiczku można przechowywać krem ok. 1-2 tygodni.

Przepis nr 3

Składniki

1 cytryna
75 g cukru pudru
2 jajka
50 g masła

Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Sok dokładnie roztrzepujemy z całymi jajkami, dodajemy skórkę wymieszaną z cukrem i masło. Całość stawiamy w misce na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy masę trzepaczką, cały czas podgrzewając, do momentu, kiedy zgęstnieje i przypominać będzie konsystencją budyń.

Masę przekładamy do słoiczka i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce ok. 1-2 tygodni.

#cytryna
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Piernik w tydzień Poprzedni
Włoski chleb pasterski • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Biszkopt rzucany kakaowy

Biszkopt rzucany kakaowy – idealny  

1 czerwca 2016
Masa makowa

Masa makowa  

23 grudnia 2013
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa  

8 stycznia 2014

2 komentarze

  1. gabriellao0

    on 17 grudnia 2013 at 07:16
    Odpowiedz

    brzmi pysznie, trzeba spróbować

  2. Justyna Żak

    on 10 grudnia 2013 at 21:53
    Odpowiedz

    bardzo lubię:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda