Żurek na zakwasie
|

Żurek na zakwasie i wywarze grzybowym

Boję się grzybów. A od kiedy pojawiły się na świecie moje Dzieci i od kiedy zaczęły jeść z nami posiłki, w zasadzie unikam dodania grzybów do potraw. Jednak w tym przepisie nie dało się ich ominąć – i nie żałuję. Dodają mnóstwo smaku. Nie ma nic lepszego niż prawdziwy żurek na zakwasie i wywarze grzybowym. Szczerze mówiąc, przygotowuję go nie tylko na Wielkanoc. Jest tego wart!

Składniki

2 litry wody
50 g suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
200 g wędzonego boczku
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek

Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy całość około 30-60 minut. Po tym czasie przecedzamy wywar.

W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy około 10 minut.

Do wywaru wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut.

Podajemy np. z jajkiem na twardo i pokrojoną w talarki kiełbasą.

Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia

Podobne wpisy