• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
dania jarskie// dla dzieci// przystawki/przekąski// sylwester// szybki obiad

Francuski ślimak ze szpinakiem

31 marca 2016 • 4  
 
Fot. Ewa
 
Ten sposób zawijania francuskiego ciasta podpatrzyłam kiedyś na Pintereście, tyle że w środku były bodajże wiśnie. Ale francuskie ciasto ma to do siebie, że równie dobrze smakuje na słodko, jak na słono. W wersji ze szpinakiem jest po prostu pyszne. Przygotowałam nasze ulubione i najprostsze nadzienie, które wykorzystuję do lazanii albo do nadziewania płatków-promieni w pizzy słoneczku. Za inspiracją ze źrodła dodałam do środka tylko odrobinę parmezanu. A do tego wszystkiego samo przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle czasu, ile potrzeba na rozgrzanie piekarnika. Można więc spokojnie zaplanować taki obiad na zapracowany dzień.



Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
200 g szpinaku (może być mrożony)
200 g twarogu
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Dodatkowo:
1 jajko rozrobione z 1 łyżką mleka
sezam, czarnuszka

Umyty świeży szpinak (lub szpinak mrożony) przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż “zwiędnie”, tzn. zmniejszy swoją objętość, ale nie straci jeszcze koloru. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, smażymy po prostu do momentu rozmrożenia.

Zdejmujemy szpinak z ognia i przekładamy do misy malaksera. Dodajemy twaróg i parmezan. Wbijamy jajko, doprawiamy i całość miksujemy, żeby uzyskać jednolitą masę. Można też wszystko zmiksować blenderem ręcznym albo po prostu pokroić szpinak i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Masę przekładamy do szprycy albo rękawa cukierniczego – tak będzie najłatwiej ją nakładać.

Ciasto francuskie skroimy wzdłuż na 3 równe paski. Masę szpinakową nakładamy wzdłuż na każdy pasek, bliżej jednego z brzegów. Zawijamy paski ciasta, tworząd rulony. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijając ciasto na kształt ślimaka – zaczynamy od środka. Kolejne paski dokładamy, delikatnie łącząc brzegi ze sobą. Koniec ciasta zalepiamy.

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

Smarujemy ciasto od góry jajkiem rozrobionym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami, np. sezamem i czarnuszką.

Pieczemy w 190 stopniach przez 35-40 minut, do zezłocenia.

Poleca: Ewa
Źródło: Kornik w Kuchni

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

#ciasto francuskie, #parmezan, #szpinak, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tea or coffee battle - podsumowanie Poprzedni
Smażone ciasteczka kardamonowe • Kolejny Smażone ciasteczka kardamonowe czyli pączki z kardamonem

Zajrzyj też tutaj

Krokodyl nadziewany  

22 października 2015

Szaszłyki na kolorowo  

4 lipca 2013
Sernikowe cake pops lizaki z sernika

Sernikowe cake pops – lizaki z sernika  

30 maja 2015

4 komentarze

  1. Ptaszynkowo

    on 9 kwietnia 2016 at 08:21
    Odpowiedz

    Dzisiaj będę robić. U nas bardzo często pojawia się połączenie ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem w postaci takich "poduszeczek", dziś dla odmiany zrobię to w takiej formie jaką tutaj pokazałaś 🙂 Szkoda,że nie mogę używać sezamu (bo bardzo go lubię) ani innych ziarenek, ponieważ najmłodsi zajadacze na widok jakichkolwiek "kropek" na wierzchu potrawy natychmiast protestują – eh….

    • eva

      on 9 kwietnia 2016 at 08:59
      Odpowiedz

      Jak zawsze czekam na relację 🙂
      Ziarenka wrzuć na połowę ślimaka 😉 Myślę, że plastry wędzonego łososia można by tu wcisnąć. Albo jeden pasek zrobić z samym łososiem – taka niespodzianka 🙂

  2. galeria61

    on 1 kwietnia 2016 at 17:17
    Odpowiedz

    O kurczę! Jakie proste, a jakie efektowne! Dziękuję Ci za ten pomysł 🙂

    • eva

      on 2 kwietnia 2016 at 14:11
      Odpowiedz

      Prawda, że proste? Już się nie mogę doczekać świeżych owoców. Taki ślimak z wiśniami musi być obłędny 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda