Karkówka pod pierzynką
|

Karkówka pod pierzynką serowo-majonezową

To ulubione danie mojego Małżonka, a zarazem jedyna postać karkówki, jaką ja jestem w stanie zjeść. Karkówka pod pierzynką z sera i majonezu staje się miękka, ale nie sucha, a marynata z keczupu nadaje jej ciekawy smak.

Składniki

kilka plastrów karkówki
keczup
ser starty na tarce (żółty lub mozzarella)
majonez

Kotlety z karkówki smarujemy keczupem i zostawiamy na noc w takiej marynacie.

Na 40 minut przed obiadem wyciągamy karkówkę z lodówki i układamy kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kładziemy warstwę sera, a po wierzchu smarujemy majonezem. Kiedy już wszystkie plastry mięsa są przykryte taką pierzynką, wkładamy je do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (można je upiec razem z karkówką w funkcji termoobiegu) i surówką, na przykład z białej kapusty.

Podobne wpisy