|

Kalafiorowa z mięsem mielonym

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Zazwyczaj trzymam się dość ściśle przepisu źródłowego, bo nie potrafię improwizować w kuchni (nad czym ubolewam), ale tym razem wzór był jedynie inspiracją. Głównie dlatego, że przepisy z Kwestii Smaku zawierają zazwyczaj składniki, z których połowy nie znam, a na drugą połowę mnie nie stać 😉 Poza tym smaki nie zawsze są „moje”. Wypiekom KS ufam, ale dania obiadowe i zupy doprawiam po swojemu.

Składniki:
(na 6-8 osób, czyli jak dla nas – obiad na dwa dni)
2 marchewki
2 pietruszki
por
mały pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 cebula
0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
kilka ziemniaków
kalafior (świeży lub – poza sezonem – mrożony)
przyprawy – wedle uznania, takie, jakimi doprawiacie zazwyczaj zupę; konieczna jest jedynie kurkuma

Gotujemy wywar z warzyw – marchewkę kroimy od razu w kostkę, pietruszkę, pora i pęk pietruszki wrzucamy w całości. Korzeń pietruszki można też pokroić, o ile będziemy ją zostawiać w zupie, ja wyjęłam. Dorzucamy dwa całe ząbki czosnku, zalewamy wodą „z górką” i doprawiamy. Gotujemy ok. 20 minut.

Osobno podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej mielone mięso i obsmażamy je z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami kurkumy (koniecznie! nada zupie piękny żółty kolor).

Łączymy mięso i cebulkę z wywarem, w którym została marchewka (ewentualnie też pietruszka) – resztę warzyw wyławiamy. Zagotowujemy i wrzucamy podzielonego na małe różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec jeszcze próbujemy i doprawiamy wedle uznania.
Na talerzu posypujemy natką pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy