• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Rosół włoski
zupy

Rosół po włosku

22 czerwca 2013 • 1  

Podejrzałam ten przepis w programie telewizyjnym “Szczypta smaku”. Dobrze, że oglądałam go przez Internet, bo mogłam pobiec po zeszyt, cofnąć nagranie i wszystko po kolei dokładnie spisać. Warto było! Rosół włoski tylko z pozoru przypomina naszą klasyczną zupę niedzielną. Sami spróbujcie!

Składniki

500 g wołowiny
1 kostka cielęca
1,5 l zimnej (!) wody
1 marchewka
3 gałązki selera naciowego
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól

Dodatkowo

grzanki
jajka
tarty parmezan

Cebulę obieramy tak, żeby została na niej jeszcze jedna warstwa skórki, myjemy, kroimy na pół i kładziemy płaską częścią na suchej patelni grillowej lub do naleśników – chwilę tak ją podsmażamy, aż lekko zbrązowieje.

Do garnka wrzucamy mięso, kostkę, cebulę, ząbek czosnku, pieprz, ziele, liść laurowy i tymianek. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem (pokrywkę lekko uchylamy, żeby była szpara) na małym ogniu przez godzinę.

Uwaga! Ważne, żeby woda na początku była zimna! Ciepła zamknęłaby od razu pory w mięsie, a chodzi nam o to, żeby mięso oddało do wody cały smak.

Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, selera i pokrojone na ćwiartki pomidory (ze skórkami). Znów gotujemy godzinę pod przykryciem.

Wywar przecedzamy przez sitko i doprawiamy solą.

Z chleba pełnoziarnistego robimy tosty (na patelni albo w tosterze) i kroimy je na grzanki.

Rosół włoski

I teraz klucz programu!

Do talerza wkładamy grzanki i wbijamy całe surowe jajko. Zalewamy wrzącym rosołem (najlepiej, żeby talerz też był podgrzany – wtedy rosół nie ostygnie szybko i jajko będzie miało więcej czasu, żeby się ściąć). Całość posypujemy parmezanem.

Przed jedzeniem mieszamy jajko i parmezan z zupą – powstanie coś na kształt “lanych klusków”, a rosół nabierze pięknego złotego koloru.

#cielęcina, #jajka, #parmezan, #wołowina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kostka alpejska Poprzedni
Bułeczki z suszonymi pomidorami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Żurek na zakwasie w wersji: “Zalewajka”  

14 marca 2013

Zupa “nic”  

6 sierpnia 2013

Zupa z fasolką szparagową  

16 marca 2015

1 komentarz

  1. Bebe

    on 22 czerwca 2013 at 12:01
    Odpowiedz

    Odważny ten przepis 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda