Zupa z czerwoną soczewicą
Kiedy zima zbliża się wielkimi krokami, czas sięgnąć po najpoważniejszy oręż i po letniej przerwie powrócić do rozgrzewających zup. Już się nie mogę doczekać! Na pierwszy ogień postanowiłam wypróbować moje nowe odkrycie, jakim jest zupa z czerwoną soczewicą.
Składniki
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 puszka krojonych pomidorów lub 500 ml passaty
400 g czerwonej soczewicy
2 litry wody lub bulionusól, pieprz, ostra papryka, curry lub przyprawa do shoarmy1 szkl. mleka kokosowego (opcjonalnie)oliwa i masło klarowane do smażenia
Cebule i czosnek siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na złoto w garnku na oliwie z dodatkiem masła.
Dodajemy pomidory, soczewicę i ok. 2 litrów wody lub bulionu. Doprawiamy i gotujemy nie dłużej niż 20 minut. Na koniec można dodać mleka kokosowego.
Podajemy np. ze śmietaną, kiełkami lub/i pieczywem.
Źródło: Olga Smile