Pesto
Pesto – brzmi tajemniczo, a jest w przygotowaniu łatwiejsze niż jajecznica. No a przecież nie ma Polaka, który nie umiałby zrobić jajecznicy, prawda? Więc i z pesto każdy sobie poradzi. Przy okazji – to jeden z szybszych sposobów na obiad. Miksujemy pesto, gotujemy makaron, mieszamy i gotowe!
Składniki
(porcja do makaronu dla 2-3 osób)
listki bazylii z jednej doniczki (ok. 25 g)*
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych**
2 łyżki startego parmezanu***
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
* Bazylię można zastąpić innymi produktami, jak np.:
150 g ugotowanych na parze szparagów,
40 g liści jarmużu,
140 g suszonych pomidorów w oliwie i listki bazylii z jednej doniczki.
** Zamiast orzeszków piniowych można dać pestki dyni, nerkowce albo orzechy włoskie. Ja najczęściej używam płatków migdałów.
*** Zamiast parmezanu można dać dowolny twardy ser, np. grana padano.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze albo misce i miksujemy lub blendujemy. Można też użyć do tego moździerza lub nawet siekacza do ziół.
Podajemy z makaronem albo jako dodatek do chleba lub sałaty. Z takiego pesto można też przygotować pleciony chleb.