• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb pleciony z pesto
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016 • 2  

Czy już kiedyś wspominałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe? Piszę o tym chyba przy każdej możliwej okazji. To, za co lubię je najbardziej, to kształty, jakie może przybierać. Testuję wszelkie możliwe sploty chałek, kombinuję z chlebami w kształcie głowy Mikołaja albo daniami obiadowymi przypominającymi krokodyla. Ale dziś będzie coś zdecydowanie mniej skomplikowanego. Wystarczy zrolować ciasto, przeciąć na pół i spleść obie części ze sobą. Efekt – niesamowity! To nasz tegoroczny hit grillowy. Jako nadzienie daję pesto jarmużowe, bo takie najbardziej lubimy, ale możecie oczywiście wykorzystać klasyczne bazyliowe lub dowolne inne – np. ze szparagów. Możecie też w ten sposób zapleść słodkie ciasto drożdżowe i jako nadzienie dać masę makową, serową albo roztopione masło, cukier i cynamon. W każdym wypadku będzie pysznie!

Składniki

300 g mąki pszennej (tortowej lub chlebowej)
7 g suchych drożdży
160 ml mleka
30 ml oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo

3-4 łyżki pesto
parmezan

Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta (mniej więcej o wymiarach dużej blachy). Na cieście rozsmarowujemy (cienko) pesto i zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.

Układamy zrolowane ciasto tak, żeby jego długa krawędź była na dole, i przecinamy je wzdłuż. Obie połówki układamy rozcięciem do góry. Łączymy końcówki tych dwóch połówek z jednej strony i zaplatamy je wokół siebie na całej długości. Końcówki po drugiej stronie również łączymy.

Chleb pleciony z pesto
Chleb pleciony z pesto

Chleb pleciony z pesto
Chleb pleciony z pesto

Przekładamy tak zapleciony chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut – do zezłocenia.

Źródło: Mediterranealicious

Chleb pleciony z pesto
Chleb pleciony z pesto

Sprawdź na filmie, jak przygotować chleb pleciony z pesto

https://babywkuchni.com.pl/wp-content/uploads/2017/04/film_chleb-pleciony-z-pesto.mp4
#bazylia, #jarmuż, #pesto
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tarta z krówkowym kremem i prażonymi migdałami Poprzedni
Cake pops - przepis podstawowy • Kolejny Cake pops

Zajrzyj też tutaj

Cynamonowa plecionka  

15 marca 2013
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią  

16 sierpnia 2016
Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym i czerstwym chlebem, czyli co zrobić ze starym pieczywem

Chleb z czerstwym chlebem, czyli co zrobić ze starym pieczywem  

2 stycznia 2019

2 komentarze

  1. Jud Fitkot

    on 28 czerwca 2017 at 09:03
    Odpowiedz

    Z pesto wygląda bardzo świeżo, zieleń cudna 🙂 Jarmuzowego pesto jeszcze nie robiłam, ale lubię jarmuż, więc pewnie byłabym zachwycona 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 28 czerwca 2017 at 09:51
      Odpowiedz

      Jarmużowe to moje ulubione! Jest o wiele wyraźniejsze niż pesto z bazylii, ale nie tak aromatyczne jak np. pesto z rukoli. Bardzo, bardzo polecam! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda