• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb pleciony z pesto
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016 • 2  

Czy już kiedyś wspominałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe? Piszę o tym chyba przy każdej możliwej okazji. To, za co lubię je najbardziej, to kształty, jakie może przybierać. Testuję wszelkie możliwe sploty chałek, kombinuję z chlebami w kształcie głowy Mikołaja albo daniami obiadowymi przypominającymi krokodyla. Ale dziś będzie coś zdecydowanie mniej skomplikowanego. Wystarczy zrolować ciasto, przeciąć na pół i spleść obie części ze sobą. Efekt – niesamowity! To nasz tegoroczny hit grillowy. Jako nadzienie daję pesto jarmużowe, bo takie najbardziej lubimy, ale możecie oczywiście wykorzystać klasyczne bazyliowe lub dowolne inne – np. ze szparagów. Możecie też w ten sposób zapleść słodkie ciasto drożdżowe i jako nadzienie dać masę makową, serową albo roztopione masło, cukier i cynamon. W każdym wypadku będzie pysznie!

Składniki

300 g mąki pszennej (tortowej lub chlebowej)
7 g suchych drożdży
160 ml mleka
30 ml oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo

3-4 łyżki pesto
parmezan

Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta (mniej więcej o wymiarach dużej blachy). Na cieście rozsmarowujemy (cienko) pesto i zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.

Układamy zrolowane ciasto tak, żeby jego długa krawędź była na dole, i przecinamy je wzdłuż. Obie połówki układamy rozcięciem do góry. Łączymy końcówki tych dwóch połówek z jednej strony i zaplatamy je wokół siebie na całej długości. Końcówki po drugiej stronie również łączymy.

Chleb pleciony z pesto
Chleb pleciony z pesto

Chleb pleciony z pesto
Chleb pleciony z pesto

Przekładamy tak zapleciony chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut – do zezłocenia.

Źródło: Mediterranealicious

Chleb pleciony z pesto
Chleb pleciony z pesto

Sprawdź na filmie, jak przygotować chleb pleciony z pesto

https://babywkuchni.com.pl/wp-content/uploads/2017/04/film_chleb-pleciony-z-pesto.mp4
#bazylia, #jarmuż, #pesto
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tarta z krówkowym kremem i prażonymi migdałami Poprzedni
Cake pops - przepis podstawowy • Kolejny Cake pops

Zajrzyj też tutaj

Chleb wiejski  

20 czerwca 2013
Chleb z botwinką na zakwasie

Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)  

22 czerwca 2020
Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (podstawowy)  

14 stycznia 2015

2 komentarze

  1. Jud Fitkot

    on 28 czerwca 2017 at 09:03
    Odpowiedz

    Z pesto wygląda bardzo świeżo, zieleń cudna 🙂 Jarmuzowego pesto jeszcze nie robiłam, ale lubię jarmuż, więc pewnie byłabym zachwycona 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 28 czerwca 2017 at 09:51
      Odpowiedz

      Jarmużowe to moje ulubione! Jest o wiele wyraźniejsze niż pesto z bazylii, ale nie tak aromatyczne jak np. pesto z rukoli. Bardzo, bardzo polecam! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda