Zakwas pszenny
Poleca: Ewa
Źródło: Przepis na chleb
Fot. Ewa |
Są (co najmniej) dwa sposoby przygotowywania zakwasu pszennego. Albo robimy go od zera podobnie jak zakwas żytni, tylko zamiast mąki żytniej dajemy pszenną (np. razową). Albo – jeśli mamy już w domu zakwas żytni – wykonujemy pszenny na jego bazie. Druga metoda jest szybsza i właśnie ją wybrałam, żeby przygotować swój pszenny zakwas.
Korzystałam z niego przez dwa miesiące, ale w końcu zużyłam do końca i już nie odnawiałam. Nie daję rady piec dostatecznie często chlebów na zakwasie żytnim i pszennym, tym bardziej że czasem przeplatam je drożdżowym pieczywem, które też bardzo lubię. Ale nic straconego – zakwas pszenny przygotowuje się tak szybko, że można do niego wrócić zawsze, kiedy tylko ma się ochotę 🙂
Uwaga! Do zrobienia zakwasu pszennego z tego przepisu potrzebny jest aktywny zakwas żytni. To znaczy, że zakwas żytni musimy wcześniej wyjąć z lodówki, dokarmić i zostawić na 12 godzin. Dopiero po tym czasie będzie aktywny. I to z niego bierzemy 100 g do produkcji zakwasu pszennego – tak jak jest napisane poniżej.
Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
w sumie 350 g mąki pszennej (typ 480, 550 lub 650)
w sumie 350 g wody
1 szklany słoik o pojemności ok. 1,5 litra
ściereczka, pielucha tetrowa lub kawałek papierowego ręcznika i gumka recepturka
Dzień 1 rano
100 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g mąki pszennej (typ 480, 550 lub 650)
250 g wody
Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym słoiku, mieszamy drewnianą łyżką, żeby się połączyły. Konsystencja powinna być półpłynna, jak gęstej śmietany. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej wody.
Przykrywamy słoik ściereczką (nie może być szczelnie zamknięty) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Dzień 1 wieczorem
cały zakwas z rana
100 g mąki pszennej (typ 480, 550 lub 650)
100 g wody