Łatwy chleb pszenny na pszennym zakwasie
|

Łatwy chleb pszenny na pszennym zakwasie

Najczęściej w przepisach na chleby pszenne są wskazówki, jak je składać w czasie wyrastania ciasta. Trzeba to robić kilkakrotnie i choć nie jest to bardzo trudne, to na pewno uciążliwe. Ten chleb składania nie wymaga. Pięknie rośnie w formie, a wyjdzie nawet na młodym zakwasie – dzięki dodatkowi drożdży. Oczywiście przy zakwasie starszym można je pominąć. Jeśli dysponujecie tylko zakwasem żytnim, także możecie go wykorzystać do przygotowania tego chleba. Takie łatwy chleb pszenny na pszennym zakwasie to coś dla miłośników białego pieczywa!

Składniki

(na keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm)

150 g aktywnego zakwasu pszennego
500 g mąki pszennej (typ 450 lub 550)
300 g wody
2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży (opcjonalnie)

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto powinno być lekko klejące, ale zwarte. W razie potrzeby można dodać trochę mąki, jeśli się za mocno klei, albo wody – jeśli jest zbyt twarde.

Do formy natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami przekładamy całe ciasto. Przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą albo całą formę wkładamy do foliowej reklamówki. Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno urosnąć aż do brzegów formy. Jeśli nie dodamy drożdży, ciasto może rosnąć dłużej.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 35-40 minut.

Źródło: Przepis na chleb

Podobne wpisy