Polędwiczki z pomidorami i mozzarellą
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Polędwiczki to chyba moje ulubione mięso. A podane w taki sposób jest nie tylko ładne, ale i niesamowicie smaczne! 🙂
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 pomidor
kilka plasterków mozzarelli
sól, pieprz, przyprawy do mięsa
Polędwiczkę kroimy na dość grube plastry, doprawiamy według uznania i obsmażamy z obu stron na patelni.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, na każdą kładziemy plaster pomidora. Przygotowujemy sobie też tyle plastrów mozzarelli, ile jest kawałków polędwiczki.
Zapiekamy mięso w 180 stopniach przez 15-20 minut. Pod koniec pieczenia (wystarczą 3 minuty) dokładamy na wierzch każdego kawałka plaster mozzarelli. Można ją też dać na początku, ale wtedy stopi się niemal całkowicie i nie będzie takiego efektu.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |