Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Barszcz czerwony na tym zakwasie jest pierwszą potrawą, która pojawia się na wigilijnym stole w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście, wypróbujcie koniecznie! Wystarczy wrzucić do słoika kilka składników, zalać wodą i odczekać parę dni, a zakwas z buraków będzie gotowy!
Składniki
1 kg buraków
1 mała główka czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
1 łyżka soli
ok. 1 l letniej, przegotowanej wody
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki albo miażdżymy. W dużym słoiku układamy na przemian buraki i czosnek. Dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą, tak żeby przykryła buraki.
Słoik przykrywamy gazą lub tetrą albo ręcznikiem papierowym i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
Uwaga! Aby przyspieszyć fermentację zakwasu z buraków, można na wierzch dać skórkę żytniego chleba.
Zakwas jest gotowy po około 3-7 dniach. Gdy na jego powierzchni pojawi się piana, zlewamy go przez sitko do czystego słoika i trzymamy w lodówce. Z takiego zakwasu można przygotować barszcz czerwony.