Młoda kapusta z pomidorami
Poleca: Iwona
Źródło: Kuchnia Doroty
Fot. Iwona |
Czekamy na nią całą zimę. Wreszcie jest, więc do garów przystąp! Tym razem nie w wersji bigosowej ani łazankowej, lecz jako idealny dodatek do grillowanych potraw. Delikatna, koperkowa, po prostu pyszna…
Składniki:
2 młode kapusty
1 kg dojrzałych pomidorów
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Kapustę oczyszczamy z zepsutych liści, szatkujemy drobno, solimy i odstawiamy na bok.
Z pomidorów zdejmujemy skórkę (po sparzeniu wrzątkiem) i kroimy je w kostkę.
Koperek siekamy.
Kapustę zalewamy w dużym garnku niecałą szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Do miękkiej kapusty wrzucamy pokrojone pomidory i połowę pęczka posiekanego koperku. Doprawiamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
Fot. Iwona |