Ciasto z owocami pod chmurką
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Potrzeba:
Kruchy spód:
150 gram masła
2 żółtka
mąka (oczywiście na oko dosypywałam)
trochę cukru (około 3 czubate łyżki)
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
Owoce:
jabłka i gruszki: u mnie 4 nieduże jabłka i 2 gruszki
„Chmurka”:
2 białka
cukier waniliowy
szczypta soli
Na stolnicy kładziemy masło, zasypujemy mąką, dodajemy cukier i kroimy na malutkie kawałeczki. Układamy w gniazdko, dosypujemy imbir i cynamon, do środka dajemy żółtka. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, boki również okładamy ciastem, na wysokość około 1,5 cm. Dziurkujemy widelcem.
Na ciasto wykładamy pokrojone owoce.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do piany dosypujemy cukier waniliowy i dalej ubijamy. Przekładamy na owoce.
Pieczenie: 30 min. w 180 stopniach i kolejne 15 minut w 150 stopniach.
Fot. Antylopka |