Leniwy chleb na drożdżach
Składniki:
550 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
7 g suchych drożdży
200 g twarogu
310 ml wody
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy kulę i wkładamy ciasto do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godz. w cieple do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny w cieple.
Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 200 stopniach przez 25-30 minut.
Poleca: Ewa
Źródło: Smakowity Chleb