Tort z muffinek dla księżniczki
Składniki:
(na ok. 14-18 sztuk)
220 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
210 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
100 g mlecznej czekolady
Masło ucieramy z cukrem (i cukrem waniliowym) na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i wciąż ucieramy. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii (chyba że daliśmy już cukier waniliowy – wtedy ekstraktu nie trzeba). Powoli mieszamy łyżką, do połączenia składków.
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wciskamy kostkę czekolady.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
Krem:
300 g kremowego serka, np. Philadelphia
250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy, najlepiej w żelu
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodajemy serek, cały czas miksując. Na końcu dodajemy niewielką ilość barwnika i miksujemy – dokładamy barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Wkładamy krem na godzinę do lodówki.
Przestudzone babeczki dekorujemy schłodzonym kremem za pomocą szprycy albo rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Jeśli chcemy uzyskać tort z babeczek, musimy przygotować podwójną porcje, a potem ułożyć muffiny w odpowiedni kształt. Można je dodatkowo ozdobić koralikami i księżniczkowymi akcesoriami.
Poleca: Gabi
Źródło: Moje Wypieki