Curry z kurczaka i mango
Bardzo lubię dania typu „curry”. Nie trzeba się wiele starać, żeby osiągnąć zadowalający efekt smakowy. Co prawda – jak to wszystkie gulasze – to curry z kurczaka i mango nie wygląda za pięknie na talerzu, ale to drobiazg.
Składniki
2 piersi z kurczaka
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 mango
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
2-3 cm startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
500 ml mleka kokosowego
Kurczaka kroimy w kostkę albo paski i obtaczamy w przyprawach (od czosnku po imbir). Odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy pokrojone w kostkę lub paski papryki. Po kilku minutach dodajemy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron. Dorzucamy pokrojone w kostkę mango, zalewamy całość mlekiem kokosowym, doprawiamy do smaku sosem sojowym i octem ryżowym. Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na ok. 20 minut.
Podajemy z ryżem.
Źródło: Z miłości do gotowania