Pizza na zakwasie
|

Pizza na zakwasie

Zakwas żytni to nie tylko chleb! Można na nim upiec też bułki, i to słodkie! Można zrobić z niego żurek, a można wykorzystać go do upieczenia pizzy. Jest obłędnie pyszna. Miękki środek i chrupiące na zewnątrz ciasto. Oczywiście taka pizza na zakwasie może występować z dowolnym nadzieniem, nie przywiązujcie się więc do tego, co piszę poniżej, ale wypróbujcie swoje ulubione dodatki.

Składniki

(na jedną pizzę na dużej blasze)

150 g aktywnego zakwasu żytniego
400 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
250 ml letniej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec wyrabiamy ciasto ręką bądź mikserem – powinno być zwarte, ale może się lekko kleić. Umieszczamy ciasto w omączonej misce i pod przykryciem zostawiamy w cieple na minimum 3 godziny.

Uwaga! Ciasto można przygotować rano, a pizzę upiec wieczorem – nic mu się nie stanie.

Dodatkowo

sos pomidorowy (np. passata doprawiona solą, pieprzem i ziołami)
ser żółty
dowolne dodatki, np. wędlina, kiełbasa, boczek, warzywa itp.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, podsypując obficie mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy dodatki, a na koniec posypujemy całość startym żółtym serem.

Pieczemy w 250 stopniach przez 10-12 minut.

Źródło: Smakowity Chleb

Pizza na zakwasie

Podobne wpisy