Cynamonowe gwiazdki w czekoladzie
Klasyczne kruche ciastka zawsze sprawdzają się najlepiej. A jeśli dodamy do nich cynamon, zrobi się bardziej świąteczne. Cynamonowe gwiazdki pieczemy nie tylko w grudniu, ale faktem jest, że mają w sobie coś takiego, co sprawia, że w zimowych miesiącach smakują wyjątkowo. Najlepszy efekt daje zanurzenie cynamonowych gwiazdek w czekoladzie – nikt się im nie oprze!
Składniki
230 g mąki pszennej typ 450–550
40 g mąki ziemniaczanej
180 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
90 g cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo
ok. 50–100 g czekolady
Z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Jogurt dodajemy na końcu – tylko jeśli ciasto będzie za suche. Formujemy ciasto w kształt kuli, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą leżeć blisko siebie, wiele nie urosną.
Pieczemy w 180 stopniach przez 12–15 minut – do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzone gwiazdki zanurzamy do połowy w czekoladzie i odkładamy znów na kratkę. Zostawiamy do ostudzenia.
Źródło: Moje Wypieki