Ciasteczka gryczane z czekoladą

Ciasteczka gryczane z czekoladą

Ciasteczka gryczane, chociaż trochę mieszane, bo z mąką pszenną. To mój ulubiony rodzaj ciastek – nie wymagają wiele pracy. Ciasto szybko się wyrabia, a potem toczymy z niego kulki i lekko je spłaszczamy. Jeśli do spłaszczenia użyjecie widelca, powstanie dodatkowo miły dla oka wzorek na ciastku. Polecam do codziennego chrupania!

Składniki

1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki gryczanej
230 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
100 g czekolady
odrobina soli

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy odrobinę soli i mąki. Całość miksujemy do połączenia się składników, a na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

Ciasto można owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce – wtedy będzie się łatwiej wałkować. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu i wycinamy dowolne kształty.

Można też od razu odrywać z ciasta małe kawałki, formować z nich kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy, np. widelcem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, do zrumienienia.

Źródło: Kuchenne Łasuchowanie

Podobne wpisy