Ciasteczka gryczane z czekoladą
Ciasteczka gryczane, chociaż trochę mieszane, bo z mąką pszenną. To mój ulubiony rodzaj ciastek – nie wymagają wiele pracy. Ciasto szybko się wyrabia, a potem toczymy z niego kulki i lekko je spłaszczamy. Jeśli do spłaszczenia użyjecie widelca, powstanie dodatkowo miły dla oka wzorek na ciastku. Polecam do codziennego chrupania!
Składniki
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki gryczanej
230 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
100 g czekolady
odrobina soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy odrobinę soli i mąki. Całość miksujemy do połączenia się składników, a na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Ciasto można owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce – wtedy będzie się łatwiej wałkować. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu i wycinamy dowolne kształty.
Można też od razu odrywać z ciasta małe kawałki, formować z nich kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy, np. widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, do zrumienienia.
Źródło: Kuchenne Łasuchowanie