Surówka z czerwonej kapusty
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Lubię takie klasyki. Pasują do prawie każdego mięsnego dania obiadowego. A i przy wielu bezmięsnych dodadzą sporo smaku. Takiej kapusty można też użyć jako składnika burgerów lub domowych kebabów. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, łatwa w doprawieniu „po swojemu”. Samo dobro 🙂
Składniki:
ok. 500 g czerwonej kapusty
1 cebula
2 średnie marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, oliwa
Kapustę szatkujemy. Wkładamy do dużej miski, solimy i ugniatamy ręką kilka minut, aż zmięknie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny.