Sałatka warstwowa
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Przepis dawno temu znaleziony dojrzewał do zrobienia, do okazji. Trudny nie jest, ale wymaga czasu. Polecam też uzbroić się w cierpliwość – smarowanie majonezem kolejnych warstw doskonale ćwiczy tę cechę.
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
przyprawa gyros lub dowolne zioła do kurczaka
1 duża marchewka
4 jajka
1 pomidor
3 ogórki kiszone
pęczek rzodkiewki
100 g żółtego sera
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy i smażymy na małej ilości oliwy do miękkości.
Marchewkę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, ścieramy na tarce.
Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek i osobno ścieramy na tarce.
Pomidora kroimy w kosteczkę.
Ogórki kiszone, rzodkiewkę i ser ścieramy na tarce.
Keksówkę (10×20 cm) wykładamy folią spożywczą. Kolejno układamy składniki:
– na dnie starta marchewka,
– na to posiekana natka pietruszki i białka jajek – smarujemy majonezem,
– ostudzony i odsączony na ręczniku papierowym filet z kurczaka, starta rzodkiewka – smarujemy majonezem,
– żółtka jajek, pomidor, ogórki – smarujemy majonezem
– starty ser.
Jeśli ktoś chce, co kilka warstw można posypać solą i pieprzem, ja tego nie robiłam, a i tak ładnie się smakami przegryzło i wszystko smakowało.
Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz. Zdejmujemy folię. Kroimy nożem na plastry i zajadamy.