Cukrowe serca walentynkowe
Poleca: Justyna
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Justyna |
Smakiem nie powalają, nadrabiają wyglądem 😉 Mimo wszystko u mnie ciasteczka zniknęły w jedno popołudnie. Głównie za sprawą dzieci, które były zachwycone kolorem serc.
Składniki:
(na około 30 sztuk)
200 g masła
1/2 szkl. drobnego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 szkl. mąki (tak w oryginale, ale ja dałam 3 szkl., bo ciasto było zbyt klejące)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy w paście lub w żelu (ja użyłam barwnika z żelu firmy Wilton)
Masło w temperaturze pokojowej i cukier ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy barwnik (im więcej barwnika, tym ciasteczka będą miały bardziej intensywny kolor) i miksujemy do otrzymania jednolicie czerwonego ciasta. Dodajemy jajko i ucieramy. Dodajemy ekstrakt i ponownie miksujemy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania zwartego ciasta.
Gotowe ciasto formujemy w kulę.
Na oprószoną mąką stolnicę przekładamy ciasto i wałkujemy na grubosć ok. 1 cm. Ciastka nie powinny być za cienkie. Wycinamy serca przy pomocy foremki do ciastek. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (ja piekłam dokładnie 13 minut).
Wyjmujemy i studzimy.
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
posypka cukrowa lub dowolna dekoracja
Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodajemy więcej soku bądź cukru pudru – żeby uzyskać właściwą, dość gęstą, ale dającą się rozprowadzić na ciastku konsystencję.
Ciastka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i dekorujemy posypką cukrową. Ja nasze posypałam „srebrnym pyłkiem z innej planety” – jak to mój syn mówi.
Fot. Justyna |