|

Ciasteczka z marmoladą

Poleca: Krolcia
Źródło: Domowe Wypieki

Fot. Krolcia

Ciasteczka powinny mieć kształt gwiazdek, niestety ja nie posiadam rękawa cukierniczego, natomiast maszynka, którą mam, nie dawała rady. Zwyczajnie ciasto na tę maszynkę jest zbyt zbite. Próbowałam eksperymentować z odciskiem, ale też to nie bardzo szło. Koniec końców ukulałam kuleczki i spłaszczyłam je. Na środku palcem zrobiłam dołek i nałożyłam kawałeczek twardej marmolady owocowej. Ciastka może nie wyglądały spektakularnie, ale smakowały wyśmienicie! Zniknęły w jednej chwili! Dzieci jadły jedno za drugim.
Z tej porcji ciasta wychodzi około 30-35 ciasteczek. Myślę, że gwiazdek wyszłaby podobna ilość, może nawet do 40 sztuk można by dobić.

Składniki:
140 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
200 g mąki
szczypta soli
twarda marmolada

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jajko i wciąż miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i sól – miksujemy.

W oryginalnym przepisie do wyciskania potrzebne są rękawy cukiernicze i końcówki z dużą dziurą, ponieważ ciasto jest gęste. Nie mam takich sprzętów, dlatego ciastka formowałam ręcznie i układałam na blasze wyłożonej papierem.

Na środek ciastka nakładamy marmoladę.

Pieczemy do lekkiego zrumienienia – około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. U nas nie wytrwały niestety 🙂

Podobne wpisy