||

Brownie tiramisu

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Niezawodne Moje Wypieki i znów ciasto doskonałe. Połączenie brownie z mascarpone i delikatnym posmakiem kawy. Po prostu pyszne!

Składniki:
Brownie:
200 g miękkiego masła
180 g cukru
3 jajka
200 g czekolady gorzkiej, roztopionej i przestudzonej
120 g mąki
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szkl. gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka po jednym i miksujemy. Dodajemy czekoladę roztopioną i przestudzoną, a na koniec mąkę, kawę i likier – wszystko miksujemy.

Tiramisu:
500 g mascarpone
100 g cukru
2 jajka
2 łyżki likieru Amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody

Wszystkie składniki miksujemy – tylko do połączenia, krótko.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma kwadratowa 25×25 cm) przekładamy 3/4 ciasta brownie. Na nie wylewamy całość masy tiramisu. Na wierzch wykładamy resztę ciasta brownie i patyczkiem do szaszłyków rysujemy esy-floresy, łącząc obie masy.

Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 minut (nie dłużej), aż na wbitym w ciasto patyczku nie będzie surowego ciasta (nie musi być całkiem czysty).

Podobne wpisy