Ziemniaczane marcepanki
Moje Przedszkolaki miały dziś pasowanie, a przy okazji Święto Ziemniaka. Ze Starszakiem robiliśmy więc potrawę z ziemniaka na konkurs kulinarny. Oczywiście – na słodko, jakżeby inaczej. W końcu to miało być danie dla dzieci! Ziemniaczane marcepanki wyszły przepysznie. Są tak łatwe w przygotowaniu, że nawet 4-latek sobie z tym poradził. No i najważniejsze – zajęliśmy pierwsze miejsce!
Składniki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 szkl. cukru
75 g masła
250 g kaszy manny
aromat migdałowy
polewa czekoladowa
dowolna posypka: wiórki kokosowe, pokruszone migdały, kakao, wiórki czekoladowe itp.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (wody nie solimy!), a potem rozgniatamy.
Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy utłuczone ziemniaki i mieszamy, żeby składniki utworzyły jednolitą masę. Stopniowo dodajemy kaszę mannę i aromat migdałowy (ilość według uznania). Gotową masę zostawiamy pod przykryciem do ostudzenia.
Z masy formujemy kulki, które zanurzamy w polewie czekoladowej i obtaczamy w dowolnej posypce. Przechowujemy w lodówce.
Źródło: Vege Kika