Tarta warzywna z kurczakiem (dieta Montignaca)
Tarta warzywna z kurczakiem to danie, które jest pełne smaków. Dziś wersja dla tych, którzy liczą IG. Tej tarty spróbowaliśmy raz przy diecie Montignaca i zagościła u nas na stałe. Jest pełna warzyw, po prostu pyszna!
Składniki
brokuły, zielona fasolka szparagowa (lekko podgotowane w osolonej wodzie)
papryka, pomidory (surowe, sparzone, pokrojone w kostkę lub na paski)
kurczak wędzony (pokrojony na kawałki)
200 g mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
1 jajko
0,5 szkl. startego sera żółtego wędzonego
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Podgotowane warzywa układamy w natłuszczonej formie do tarty, na nie kładziemy surowe warzywa i kurczaka.
Mascarpone mieszamy z jajkiem, jogurtem i przyprawami. Polewamy tą mieszanką warzywa. Na wierzch wykładamy starty ser żółty.
Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 170 stopni.