Owsiane crumble z jabłkami
Jesień przyszła! W tym roku nie czaiła się za progiem, tylko uderzyła od razu temperaturami o 15 stopni niższymi niż te, których doświadczaliśmy w ostatnich miesiącach. Ale to dobrze, przyda się krótka ulga od upałów, minione lato było naprawdę udane. A jak jesień, to jabłka, dynie, ciasta marchewkowe i dużo dobroci. Zaczynamy od crumble z jabłkami – najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych i ciepłego koca!
Składniki
(na 4 duże porcje)
Jabłka
1 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka
100 g płatków owsianych
150 g mąki
25 g cukru
150 g masła
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na małe kawałki. W misce skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, dodajemy cynamon, łyżkę cukru, ewentualnie rodzynki i całość mieszamy. Przekładamy jabłka do miseczek do zapiekania natłuszczonych masłem.
Składniki kruszonki ugniatamy palcami, żeby się połączyły, ale nie muszą utworzyć zwartego ciasta, raczej pokruszone grudki. Kruszonkę przekładamy na jabłka i lekko dociskamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Źródło: Domowe Wypieki