Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

No i mamy wrzesień. Sezon grillowy powoli zmierza ku końcowi, ale zostało nam jeszcze kilka weekendów, które można wykorzystać na przygotowanie obiadu w ogrodzie. Polecam Wam wypróbowanie tych szaszłyków. Niby nic wielkiego – szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką – zwyczajne składniki, bezpieczne smaki. Ale koniecznie doprawcie kurczaka według instrukcji, jakie znajdziecie poniżej. Niezapomniany smak!

Składniki

4 filety z kurczaka
2 cukinie
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka

Do przyprawienia

2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki garam masali
sól, pieprz do smaku
oliwa

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy łączymy i doprawiamy nimi mięso, polewamy oliwą i odstawiamy chociaż na chwilę do lodówki.

Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na większe kawałki.

Nadziewamy mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków. Grillujemy z obu stron na niewielkim ogniu.

Podajemy np. z sosem tzatziki.

Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy