Bułki z oliwkami i rozmarynem
Poleca: Ewa
Źródło: Filozofia smaku
Fot. Ewa |
Kupiłam kiedyś oliwki, zapominając o tym, że Mąż ich nie lubi. I tak stały w lodówce i czekały na zmiłowanie. W końcu znalazłam przepis na bułki z oliwkami i postanowiłam spróbować. Strzał w dziesiątkę – dodają bułkom specyficznego posmaku, ale go nie dominują, więc nawet nielubiący oliwek Mąż mówił, że są bardzo dobre 🙂
Składniki:
3 szkl. mąki chlebowej
1 szkl. wody
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant
3 łyżki oliwy
70 g oliwek (u mnie zielone)
2 łyżeczki rozmarynu
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy sól, oliwę, wodę, rozmaryn oraz odsączone z zalewy i posiekane oliwki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki.
Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do omączonej miski. Pod przykryciem trzymamy ją w ciepłym miejscu ok. 1 godz. – aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
Przed pieczeniem można bułki naciąć nożem na kształt krzyżyka, posmarować wodą, mlekiem lub mlekiem roztrzepanym z jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut – do zrumienienia.
Fot. Ewa |