Serowe koreczki – kulki serowe na imprezę
Zaserwowałam te kulki serowe po raz pierwszy na… chrzcinach. Ale sprawdzą się idealnie na każdą imprezę, również nadchodzącą wielkimi krokami – sylwestrową. W przepisie podaję ramowe proporcje, ale możecie je dowolnie zmieniać, według Waszego smaku. Jeśli słony smak fety jest dla Was zbyt mocny, przygotowując serowe koreczki, dodajcie to nich więcej kremowego serka albo nawet zwykłego twarogu. Materiały do obtoczenia kulek serowych to już tylko i wyłącznie kwestia Waszej inwencji – ja podaję kilka przykładów.
Składniki
250 g sera feta
2-3 łyżki serka kanapkowego (śmietankowego albo o mocniejszym smaku)
1-2 trójkąty serka topionego
sól, pieprz, ulubione zioła
Do obtoczenia
sezam (białe i czarne ziarna)
ostra papryka
drobno posiekany szczypiorek
kurkuma
czarnuszka
Sery umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy – widelcem albo nawet ręką. Powinny dobrze się połączyć. Doprawiamy do smaku.
Dowolne ziarna lub inne składniki do obtoczenia umieszczamy każdy w osobnej misce. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy w ziarnach. Nabijamy kulki serowe na wykałaczki i serwujemy na desce lub na talerzu (np. na liściach sałaty) jako serowe koreczki.
Źródło: Przekąski na imprezę