Tarta z botwinką i fetą
Botwinka i feta to od jakiegoś czasu moje ulubione połączenie. Te dwa smaki idealnie się dopełniają i nie trzeba ich już niczym doprawiać. Wykorzystywałam tę mieszankę w przepisie na bułki jogurtowe, a dziś chciałabym Wam pokazać coś jeszcze łatwiejszego. Tarta z botwinką i fetą to jedno z dań, które przygotujecie w kilka minut. Najdłużej zejdzie z posiekaniem botwinki, ale i tak powinniście zdążyć z przygotowaniem składników, zanim piekarnik się nagrzeje!
Składniki
1 gotowe ciasto francuskie
1 pęczek botwinki
270 g sera feta
200 g jogurtu naturalnego
3 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy spód i boki gotowym ciastem francuskim. Jeśli zostaną jakieś skrawki – odkładamy je do dekoracji.
Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie myjemy i drobno siekamy. Łączymy z misce z rozdrobnioną fetą i przekładamy na ciasto francuskie.
Jogurt mieszamy w jajkami, doprawiamy bardzo delikatnie solą (można ją całkowicie pominąć, feta jest słona!), pieprzem i gałką muszkatołową. Taką mieszankę wylewamy na farsz i dokładnie po nim rozprowadzamy.
Z pozostałych pasków ciasta można ułożyć na wierzchu kratkę albo inny dekoracyjny wzór.
Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut, do zrumienienia. Przed krojeniem zostawiamy tartę do lekkiego przestudzenia – masa jajeczna musi się ściąć.
Źródło: Filozofia Smaku