Krem truflowy do tortów, do orzeszków albo do muffinów
|

Krem truflowy – do tortów, orzeszków i muffinów

Potraficie sobie wyobrazić coś naprawdę pysznego? Zróbcie to! A teraz wyobraźcie sobie, że istnieje smak jeszcze doskonalszy. Takie właśnie jest ten krem truflowy. Gwarantuję Wam, że nie jedliście w życiu nic równie pysznego. Przygotowałam go z myślą o przełożeniu orzeszków, ale równie dobrze nada się jako masa do tortu albo krem dekoracyjny na wierzch muffinów. Z rozpędu zrobiłam naprawdę dużo masy (z poniższych proporcji będziecie mogli przełożyć około setki orzeszków), a pozostałą część wykorzystałam jako nadzienie do gwiazdy drożdżowej. Chyba nie muszę dodawać, że zniknęła w jeden wieczór. Krem truflowy to naprawdę arcydzieło!

Składniki

500 ml śmietanki kremówki 36%
300 g cukierków trufli
100 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone

Kremówkę podgrzewamy w rondelku, aż zrobi się ciepła (nie zagotowujemy jej!). Dodajemy do niej posiekane trufle i połamaną na kawałki czekoladę i trzymając rondelek na małym ogniu – mieszamy, aż dodatki się rozpuszczą. Pilnujemy, żeby kremówka nie zaczęła wrzeć.

Masę zdejmujemy z palnika, studzimy, a chłodną wstawiamy na noc do lodówki – musi być zimna, by przygotować z niej krem.

Zimną masę czekoladowo-truflową miksujemy z zimnym mascarpone, aż uzyskamy gęsty, lekko puszysty krem truflowy. Przekładamy nim blaty tortu albo nadziewamy orzeszki. Można też przełożyć masę do rękawa cukierniczego i udekorować nim muffiny.

Źródło: Słodki Pomysł

Krem truflowy do tortów, do orzeszków albo do muffinów

Podobne wpisy